קרא עוד >

עיריית תל אביב-יפו

מיקום: תל אביב
ייעוד: עירייה
היקף: 20.000 מ
שלב: הושלם - 2013
אדריכל הבניין המקורי: מנחם כהן
מוזמן: עיריית תל אביב-יפו

צלם: עמית גירון

 

 

בניין העיריה והעיר

לבד מבית משכנו של השלטון העירוני, מבנה העיריה מוכר לכולנו כחזיתה של הזירה הציבורית החשובה והידועה ביותר בישראל. במקביל לטיפול בבעיות "מקובלות" של בלאי, צפיפות, חיסכון בהוצאות אנרגיה והעמדה בתקנים, פרויקט השיפוץ הנרחב מארגן מחדש את היחסים בין המרחב הציבורי והבניין במטרה להגדיר קשר ישיר ובלתי אמצעי בין העיר ובין העירייה.

 

את היחס המקורי בין בניין העיריה ובין ככר רבין ניתן להגדיר כיחסים "פורמאליים", בין מבנה שלטוני ובין מרחב ציבורי. הבניין בן 14 הקומות ממוקם בפאתו הצפונית ביותר של החלל הפתוח שהתקבל כתוצאה מ"החסרה" של בלוק עירוני מלא . שלושת דפנותיה האחרות של ככר רבין מוגדרות ע"י בינוי רציף המורכב מקומת עמודים לשימושי מסחר ו5 קומות נוספות שעיקרן משמש למגורים. ההחסרה של הבלוק העירוני איפשרה מחד את יצירתו של החלל האזרחי החשוב ביותר בעיר – ככר מלכי ישראל, ומאידך פתיחות של מבט אל חזיתו הדרומית של בניין העיריה, השמור רק להצגתם לראווה של מבני ציבור ראשיים. מבט שכזה מכיוון הככר חושף במלואה את חזיתו של הבניין שנתפש כמשטח אופקי עצום שכביכול נחתך מסביבתו והועמד על כנו לחלוש על הכיכר שלמרגלותיו. המרפסת ה"מרחפת" המקיפה את הבניין, קובעת את מפלס הכניסה והלובי בגובה של 4 מטרים מעל מפלס המרחב הציבורי (רחוב + כיכר) ומדגישה בפועל את הניתוק הפיזי בין העיר והבניין. מימדי בניין העיריה עצמו ומיקומו המנותק ((Free-standing מהרצף העירוני סביבו, קושרים יחדיו את הדומיננטיות של המבנה האיקוני במרחב אל הפרוגראמה שהבניין משרת ומגלמים כאחד את ייצוגה של הסמכות השלטונית בעיר.

 

ניתן לסכם ולומר כי בניין העיריה מגלם בהעמדתו, מימדיו וארגונו הפנימי מערכת יחסים פורמאליים המתאפיינים בניתוק מכוון בין בניין השלטון הציבורי ובין הציבור עצמו.

במילים פשוטות: בניין העיריה מנותק מהעיר.

 

הורדת מפלס הכניסה אל הרחוב (סיום ביצוע 2010)

הכניסה החדשה קושרות מחדש את הבנין עם העיר. היא נוצרת בתוך תכסית הלובי הקיים ע"י פעולת חיתוך במפלס הרצפה של הלובי והחדרתן של מדרגות נעות המובילות את זרם התנועה ישירות ממפלס הרחוב.

 

שימור חזית ושימור אנרגיה (סיום ביצוע 2013)

במסגרת פרויקט השיפוץ עוברות חזיתות הבניין שדרוג מקיף הכולל את שיחזור מערכת ההצללה המקורית בחזית הדרומית ואת שיקום מערך ההצללה בחזיתות מערב ומזרח.

 

העלאת הרחוב אל מפלס הגג (שלב ב' של הפרויקט כרגע מוקפא)

התדריך לתוספת קומות חדשות נוצל לצורך יצירתה של קומת  ביניים מקורה במפלס גג הבניין הקיים שמתקבלת עקב "הנפתן" של הקומות החדשות לגבה של 4 מטרים מעל מפלס הגג המקורי.

המרווח הנוצר בין זוג הקומות החדשות לגג הקיים מאפשר את יצירתו של חלל חיצוני גדול המקיף את גרעיני המבנה ואשר ניתן לנצל אותו לטובת שימושים שונים הן לעובדי הבניין והן למבקרים. קומה זו מתאימה מאין כמוה ליצירת מרפסת תצפית ציבורית המחוברת לגרעין המעליות הראשי המגיע מלובי הכניסה. מרפסת התצפית תאוכלס בשימושים כגון קפה, גלריה, אינפורמציה על העיר, וכו' אשר יתמרצו את השימוש בחלל ויהפכו אותו לנקודת ציון (Land mark) פעילה ומיוחדת במינה בעיר.

 

היחסים המוכרים בין הבניין המנותק ששולט על התושבים ממרום, יתהפך באחת כאשר המרחב הציבורי "יטפס" מהרחוב אל הגג, ויאפשר לתושבי העיר לעלות לנקודה גבוהה ולצפות לראשונה מחלל ציבורי גבוה על העיר, "שלהם". 

 

 

SITE BY SPIRO CREATIVE